Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 
Najaarsconferentie
2010
 

Security & Privacy
 
11 november 2010

De Reehorst

NLUUG NJ2010

Voorlopig Programma

Dit is het voorlopige programma. De zaalindeling is niet definitief. U kunt details van de sprekers zien met de knoppen hiernaast of met de + knop bij elke sessie.

  Studio 3
9:00
9:30
Opening
9:30
10:30
Karin Spaink
De sociale geschiedenis van de telefoon
 

De sociale geschiedenis van de telefoon

Karin Spaink

De sociale geschiedenis van de telefoon – die vreemd genoeg niet eerder is beschreven – laat zien hoe de nieuwe manieren van communiceren die we uitvinden, ook onszelf en onze relaties verandert. In een halve eeuw is de telefoon flink van vorm veranderd. Van zwaar bakelieten wandtoestel via modern huiskamersierraad werd hij een flitsend gadget dat we overal bij ons hebben: zelfs op de wc. Hij verhuisde met elke gedaanteverwisseling: van een koude gang trok hij op naar de woon- en slaapkamer. Met elke nieuwe kamer die hij in huis veroverde, werden de gesprekken die we ermee voerden persoonlijker. Tegenwoordig nemen we via de telefoon onze privésfeer overal mee de buitenwereld in: onze leefwereld past in onze handpalm, in onze broekzak. Wat doen die draagbare, ons overal vergezellende relaties met ons gevoel voor privacy, met onze netwerken, met de publieke en politieke ruimte? En hoeveel mensen hebben door dat de telefoon langzaam ook onderdeel wordt van een nieuw maatschappelijk middenveld?

Biography

Karin Spaink (1957) is columnist voor onder meer Het Parool, Medisch Contact en de Praktijk. Ze schreef inmiddels tien boeken, waaronder Het strafbare lichaam, Vallende vrouw en Medische geheimen. Ze is hoofdredacteur van The Next Ten Years, een serie van zes boeken over technologie en maatschappij. Ze was jarenlang voorzitter van Bits of Freedom, was bestuurslid van Spamvrij.nl, en is juryvoorzitter van de Big Brother Awards. Voor haar onderzoek naar de veiligheid van elektronische patiëeuml;ntendossiers kreeg ze in 2006 de ISOC Award. Momenteel werkt ze aan een boek over Hack-Tic, XS4all en het ontstaan van het publieke internet in Nederland.
  Bach 1+2 Studio 3 Bach 3+4
10:35
11:20
Jan Sepp
Waarom het makkelijk doen als het moeilijk kan? Sudo en RBAC
Hans van de Looy
Security awareness
Frank Karlitschek
Cloud services under your control
 
Jan Sepp Jan Sepp (1953) is ZZP-er, Unix consultant en docent. In 1977 kwam hij bij toeval met Unix in aanraking en sindsdien heeft hij er zijn brood mee verdiend. Hij is meegegroeid met Unix: van de mini-computers naar de workstations; van de workstations naar het datacenter. Vanaf 1994 werkt hij ook met Linux — eerst om te kijken wat het was, en al snel voor productie. "Linux is voor mij gewoon een Unix dialect."
Hans van de Looy Hans (J.C.G) Van de Looy is een van de oprichters van Madison Gurkha. Hij helpt organisaties bij het opzetten en up-to-date houden, maar vooral bij het testen, van hun beveiliging. Hij is een bekende spreker op (internationale) conferenties, gastdocent op universiteiten en hogescholen en publiceert regelmatig in vakbladen over beveiliging en het doorbreken daarvan. Zijn interesse omvat, maar is zeker niet gelimiteerd tot, beveiliging in de meest brede zin van het woord (inclusief tijdverdrijf zoals `Lockpicking'), fotografie, lezen en muziek. Hans kan middels e-mail worden bereikt via hans@madison-gurkha.com.
Frank Karlitschek Frank Karlitschek was born 1973 and lives in Stuttgart, Germany. He is a KDE contributor since 2001. Frank worked in the artist team, coorganized the first Akademy conference and is the maintainer of KDE-Look.org, KDE-Apps.org and the openDesktop.org network. He invented the Social Desktop idea and founded the ownCloud project. He is current Vice President and member of the board of directors of the KDE e.V.
11:20
11:50
Koffie
11:50
12:35
Toshaan Bharvani
Hoe samenleven met SELinux?
Willem Kossen
Informatiebeveiliging en ICT-Architectuur, een 'match made in heaven'
Yuri Schaeffer
Hardened Linux AT Keyboard Driver
 
Toshaan Bharvani Toshaan is reeds enige tijd bezig in IT. Hij is als IT consultant bezig met het implementeren en het promoten van Linux naar zakelijke klanten met als onderwijs een Master in Handelsingenieur in de beleidsinformatica - Informatietechnologie en een technische achtergrond door werkervaring en extracurriculaire activiteiten. Momenteel is hij bezig met collaboratie systemen, virtualizatie, ERP/CRM met algemene system administratie. Als bijkomende interesse en hobby houd hij security altijd in het achterhoofd, niet enkel op IT niveau, maar ook op een breder niveau.
Willem Kossen Willem Kossen is een ICT-adviseur en -architect met meer dan 13 jaar ervaring binnen een groot aantal branches. Enkele van zijn specialiteiten zijn interoperabiliteit en integratie, informatiebeveiliging, ICT-architectuur, Open source en standaarden,en Business en ICT alignment. Dagelijks is Willem bezig met creativiteit te zoeken naar innovatieve, maar ook pragmatische oplossingen voor ICT gerelateerde vraagstukken. Willem is naast techneut ook een verbinder, spreker en netwerker.

Willem is getrouwd, vader van 2 kinderen, speelt in de vrije tijd in een Bluesband.

Yuri Schaeffer Yuri Schaeffer was born in 1983 and lives in Haarlem, The Netherlands.

After a Computer Science study his affinity with open source led him to System and Network Engineering master at the University of Amsterdam.

As of 2009, with the latter in a finishing state, 90 percent of his time is spend for the NLnet Labs foundation as a software developer.

12:35
13:55
Lunch
13:10
13:55
ALV
13:55
14:40
Rick van Rein
DNSSEC als toegeleverde dienst
Frank Breedijk
The road to hell is paved with best practices
Pieter van Emmerik
Security through the use of digital certificates and CACert
 
Rick van Rein Deze voordracht wordt gepresenteerd door Rick van Rein van OpenFortress Digital signatures. Het besproken werk is uitgevoerd voor SURFnet's Roland van Rijswijk, die tevens tweede auteur is van deze voordracht.
Frank Breedijk Frank Breedijk (@Seccubus) is employed as a Security Engineer at Schuberg Philis since 2006. He is responsible for the technical information security of Schuberg Philis Mission Critical outsourcing services. This including, Security Awareness, Vulnerability management, Internal security consultancy and technical audits and Seccubus Development Frank Breedijk has been active in IT Security for over 10 years. Before joining Schuberg Philis he worked as a Security Consultant for INS/BT and Security Officer for Interxion. He managed the European Security Operations Center (SOC) for Unisys' managed security services. During this period Gartner labeled Unisys leader in the magic quadrant for Managed Security Services in Europe.

He is also the author of the open source security tool Seccubus and blogs for cupfighter.net

Pieter van Emmerik Born on 1958 in Bendigo - Australia, but grew up in the Netherlands. Studied Mechanical Engineering at Twente University from 1977. Graduated 1986 with a Master of Science degree in engineering (the old Dutch Ir title). From 1986 to 1994 I worked on developing Computer Aided Design and Computer Aided Manufacturing systems for Signaal, a Dutch Defense Contractor. After that I have worked for a Project company creating technical automation solutions among which systems to monitor and secure the perimeter of sites owned by the Dutch Gasuni. In 1998 I started working for a Thales Netherlands to manage the Configuration Management and Product Data Management applications they use, including the security around them. CAcert assurer since 2008 and CAcert association member since 2009.
14:45
15:30
Ruud van Baar
Het hoe en waarom van geheugendumps
Sebastian Graf (Naxxatoe)
Current state of Rainbowtable
Teus Hagen
SSL is in de praktijk schijnveiligheid?
 
Ruud van Baar Ruud van Baar is sinds september 2007 werkzaam bij het Nederlands Forensisch Instituut als digitaal onderzoeker. In 2008 is zijn onderzoek naar bestanden in geheugendumps gepubliceerd onder de titel "Forensic memory analysis: Files mapped in memory" in de speciale uitgave van Digital Investigation behorende bij de DFRWS conferentie (www.dfrws.org).
Sebastian Graf (Naxxatoe) Naxxatoe is a IT Security Researcher / Analyst currently resident in Austria. His Technical Skill and Abilities as well as his knowledge about IT Security lead him to travel the world and give bleeding edge talks at various IT Sec Conferences and work as a Consultant for various Global Companies. Combining the best from both the Ethical Hacking and the Dark Arts, he is able to provide good and balanced Advice on Potential Threats / Attacks and Counter measures.
Teus Hagen Teus Hagen denkt nog steeds dat hij de eerste was met UNIX en internationale netwerking in Europa. Hij initieerde "Open Source" gebaseerde organisaties zoals NLUUG, European Unix User Group, European Unix netwerk EUnet en nam later het voortouw in vele besturen zoals bijv. NLnet (eerste Nederlandse Internet Provider), Internet Software Consortium (bind/dhcp), NLnet als grote netwerk technologie sponsor, en publieke X509 certificaat autoriteit CAcert. Hij initieerde de eerste Open Source software distributies. De vrije beschikking van software en services is de rode draad van zijn werk.

Vanwege zijn leeftijd heeft hij zich teruggetrokken uit alle functies. Zijn interesse gaat uit naar Open Source netwerk technologie en alles wat erbij komt kijken om het veilig te houden en vrij voor iedereen beschikbaar te krijgen en te behouden.

Zijn dochter vertelt haar vrienden dat Teus een computer nerd is, die maar niets begrijpt van haar MS software probleem.

15:30
16:00
Koffie
16:00
16:45
Fabian van den Broek
GSM security: feit en fictie
Mendel Mobach
VPN technieken en gebruik
Jobert Abma
De beveiliging van Blackboard
 
Fabian van den Broek Fabian Van den Broek heeft recent zijn Masteropleiding informatica afgerond met de scriptie:"Catching and Understanding GSM-Signals" Sinds April is hij werkzaam als junior onderzoeker voor de digital security groep aan de Radboud universiteit Nijmegen. Daar doet hij onderzoek naar de veiligheid van draadloze communicatie technieken als GSM, GPRS en UMTS.
Mendel Mobach Mendel Mobach is a fulltime geek for Systemhouse Mobach BV. and involved in a couple community projects like NLLGG, CCC events, HAR2009, CACert server administration and a lot more. He is active opensource user, contributer, hacker and has a serious interest for security systems not only limited to computers and networks.
Jobert Abma Michiel Prins en Jobert Abma zijn ethical hackers bij Online 24. In het dagelijks leven doen ze onderzoek naar de beveiliging van applicaties, infrastructuren en organisaties. Beide hebben een grote rol gespeeld in het beveiligingsonderzoek van Blackboard Academic Suite en Blackboard Learn.
16:50
17:35
Pim Vullers
Applet-based e-Ticketing
John M. Willis
Devops: "What's missing"
Rick Woelders
SWAN: de Secure Wireless Access Node
 
Pim Vullers Pim Vullers is een Digital Security promovendus aan de Radboud Universiteit Nijmegen waar hij onderzoek doet naar "Applet-based e-Ticketing". Zijn belangstelling voor computerbeveiliging ontstond aan het eind van zijn Bachelor Technische Informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven. De Computer Security Master track van het Kerckhoffs Instituut, een samenwerking tussen de Universiteit Twente, de Technische Universiteit Eindhoven en de Radboud Universiteit Nijmegen, was dan ook een logische keuze. Na zijn afstudeerproject aan de Universiteit van Luxemburg leidde zijn interesse voor het doen van onderzoek tot de beslissing om verder te gaan als promovendus.
John M. Willis John Willis has worked in the IT management industry for 30 years. He started as a tape operator on an IBM mainframe while working for his high school computer club, and began his professional career at Exxon as an IT infrastructure analyst. He is the founder of four successful startups over the past 20 years and is currently the VP of Services at Opscode . Willis is known internationally for his IT Management and Cloud blog. He also has two podcast series on clouds called 'Cloud Cafe' and 'Cloud Droplets'. Willis is also the co-host of Redmonk's 'IT Management Guys' podcast series.
Rick Woelders Rick Woelders studeert Informatica aan de Hogeschool Leiden. Hij is betrokken bij PHP softwareprojecten en de ontwikkeling van embedded Unix systemen.
17:35
18:00
Borrel
aangeboden door Snow

Najaar 2010

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede