Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 

Olaf Kolkman ontvangt NLUUG Award

Bunnik, november 2015 -- Olaf Kolkman, Chief Internet Technology Officer bij de Internet Society (ISOC), ontvangt op donderdag 19 november de NLUUG Award 2015. Deze award wordt uitgereikt aan Nederlanders die zich op uitzonderlijke en belangrijke wijze hebben ingezet voor de gemeenschap van gebruikers van open systemen. Eerdere winnaars van de NLUUG Award waren o.a. Guido van Rossum, Andrew Tanenbaum, Piet Beertema, Wietse Venema, Teus Hagen en Wytze van der Raay.

Olaf Kolkman was voorzitter van de Internet Architecture Board, draagt actief bij aan de Internet Engineering Task Force (IETF), heeft vele RFC's op zijn naam staan en hij vertegenwoordigde de technische internetgemeenschap in zijn diverse rollen op internet governance fora wereldwijd. Hij heeft veel gedaan voor de wereldwijde acceptatie van DNSSEC. NLnet Labs heeft onder zijn leiderschap open source tools geproduceerd die de uitrol van DNSSEC goedkoper en stabieler hebben gemaakt. Nederland is door de activiteiten van NLnet Labs, RIPE NCC, SIDN, en PowerDNS een wereldleider op het gebied van DNSSEC. Er zijn nu 2,4 miljoen .nl-domeinen met DNSSEC actief (zo'n 44% van alle .nl-domeinen).

In zijn keynote op de NLUUG-najaarsconferentie ging Kolkman niet in op zijn eerdere werk, maar pleitte hij namens de ISOC voor collaborative security. Belangrijke security-vragen worden in ons dagelijks leven namelijk niet beantwoord. Zo moet de beveiliging van het globale Internet routing systeem op een hoger peil. Over het Internet of Things: Iedereen wil voor een redelijke prijs (business case) op een apparaatje dat nou eenmaal niet alles kan (device constraints) toch bepaalde functionaliteit (use cases). Om toch veilig om te kunnen gaan met goedkope massa-apparaten, zouden makers en gebruikers beter moeten nadenken: voor veiligheid dragen we namelijk allemaal de verantwoordelijkheid. Kolkman gaf voorbeelden van wat ontwikkelaars kunnen doen (kiezen van goede crypto).
Ook al is er geen internationale consensus over ideale veiligheid, we moeten blijven praten - ook met landen waaruit DDoS-attacks komen - over wat het goede voorbeeld is, en wat consequenties zouden kunnen zijn (bad guys afsluiten in bepaalde protocollen). Olaf noemde o.a. het Routing Resilience Manifesto (manrs.org) als een voorbeeld.

Slides

Hier is Olaf Kolkmans presentatie Collaborative Security in PDF-formaat.

Nieuws:
2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede