Hands-on Xen, van klein tot groot (deel 1)
Luc Nieland
Solstice
<luc @ solstice . nl>
Sinds enkele jaren verrijkt Xen, een open source hyperviser product, het nog beperkte speelveld van besturingssysteem virtualisatie. De vraag is natuurlijk; is het ook bruikbaar voor productiesystemen, ook als deze serieus belast worden, en ook indien het volcontinue gebruik betreft? Dit is deel 1 van twee presentaties die vanuit het perspectief van twee verschillende doelgroepen de inzetbaarheid van Xen behandelen.

Onderwerp in dit deel zijn ervaringen met Xen vanaf release 2 in de afgelopen twee jaar met speciale test opstellingen en enkele productie-omgevingen. Alle met relatief bescheiden hardware (een tot twee x86 cores) en bijpassend gebruik van standaardapplicaties als mail-, web- en databasesystemen. Naar aanleiding van concrete setups staan we inhoudelijk stil bij vragen zoals; "hardware-sizing", distributiekeuze, kernel verkrijging, 32 of 64-bit? Aanvullend daarop wordt ook aandacht besteed aan enkele valkuilen en meer geavanceerde functionaliteit als migratie-clustering met bijbehorende "shared-storage" dilemma's.

Hoewel Xen inmiddels meerdere besturingssystemen ondersteunt, blijft de scope beperkt tot Linux. Aansluitend op deze presentatie gaat deel 2 verder met de ervaringen met grotere systemen tot wel 64 CPU cores.


Sinds aan het eind van zijn studie een aantal blauwe kasten een vastgelopen moleculair biologisch onderzoek weer richting konden geven middels een min of meer berekend model van een eiwit, zijn UNIX systemen niet meer uit Luc's werk verdwenen. De afgelopen tien jaar heeft hij zich gespecialiseerd in de automatisering zelf. Zo heeft hij bij verschillende organisaties beheer, bouw en migratie van UNIX-systemen en databases ten ten behoeve van kritische applicaties uitgevoerd. Momenteel is hij als infrastructuur- en migratiespecialist werkzaam bij BI expertisehuis Centennium.




Last modified: Wed, 28 Feb 2007 16:14:06 +0100