Wat schuift dat?
Is er geld te verdienen aan Open Source?
Bram Moolenaar
Zimbu Labs
<bram@moolenaar.net>

Open Source is gratis. Veel ontwikkelaars steken er tijd in zonder er ooit een stuiver voor te krijgen. Toch zijn er diverse wegen om het werk om te zetten in verdiensten. Deze presentatie geeft een overzicht van de alternatieven voor bedrijven en personen om munt te slaan uit Open Source. Niet alleen kan op basis hiervan een onderneming op poten gezet worden, het biedt ook voor personen de mogelijkheid om iets bij te verdienen en daardoor meer tijd te kunnen steken in deze sympathieke manier van software ontwikkeling.

Voorbeelden worden gegeven van bedrijven die reeds succesvol zijn en van mislukkingen waaruit geleerd kan worden. Ook individuen die in hun vrije tijd aan Open Source werken zullen de kosten die ze daarbij maken (apparatuur, bezoek van conferenties) graag terug willen zien. Methoden die gebruikt kunnen worden zijn divers: Aanbieden van support en cursussen, koppeling aan de verkoop van hardware (drivers, compilers), opnemen van advertenties, vragen om een vrijwillige bijdrage, enz. Welke methode in welke situatie de voorkeur heeft zal worden uitgelegd.

De auteur zal ook onthullen in hoeverre zijn werk aan Vim geld oplevert en wat daaruit geleerd kan worden.


Na lange tijd in het bedrijfsleven gewerkt te hebben heeft Bram de afgelopen jaren uitsluitend aan Open Source software gesleuteld, zonder failliet te gaan. Bram is vooral bekend door zijn werk aan de tekst editor Vim. Zijn meest recente project is A-A-P, een soort "super make" voor het bouwen en verspreiden van software.

Bram steunt een project in Uganda dat weeskinderen helpt, o.a. middels stichting ICCF-Holland, waarvan hij penningmeester is. Hij is ook penningmeester van de NLUUG. Verre reizen maken en het ervaren van andere culturen is zijn andere hobby.




Last modified: Sat, 3 Apr 2004 19:53:28 +0200