Backup architecturen in het moderne data centrum

Edmond van As
Competa IT

<edmond@xs4all.nl>

Als systeem beheerders worden geconfronteerd met de noodzaak om een nieuwe backup oplossing te implementeren in hun vaak exotische omgevingen, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Het is dan ook makkelijk om belangrijke onderwerpen uit het oog te verliezen.

Onderwerpen zijn: Aantal machines waar een backup van gemaakt moet worden, de hoeveelheid data op die machines, de verschillende platformen waar die machines op draaien, beschikbare netwerk bandbreedte, hoeveelheid data die over dat netwerk moet, locale backup faciliteiten op grote machines, acceptabele down-tijden als die er al zijn, off-site storage, welke pakketten gebruiken we en hoe gebruiken we bestaande systemen. Als laatste maar zeker niet onbelangrijk: Hoeveel gaat het kosten en hoeveel geld investeert u in iets dat u hopelijk nooit hoeft te gebruiken? Hoe 'verkoopt' u de nieuwe backup architectuur aan het management?

Deze presentatie beschrijft de moeilijkheden, problemen en situaties die u kunt tegenkomen bij het ontwerpen en implementeren van moderne backup systemen in een modern data centrum. De vele verschillende aspecten en een methode voor een gecentraliseerd backup systeem komen aan bod.

Edmond is nu zo'n vijf jaar actief op het gebied van Unix, voornamelijk Solaris. Hij is begonnen bij een bedrijf waar hij samen met een collega rond de 50 netwerken onderhield, gevoed door Unix servers. Daarna heeft Edmond anderhalf jaar op het EMEA datacentre van Lucent Technologies gewerkt. Sinds januari 2000 werkt hij bij Competa IT in Den Haag. Edmond heeft de laatste jaren aan een aantal grote projecten meegewerkt waar het implementeren van een nieuw backup systeem een grote rol speelde.


Last modified: September 12, 2000 (mk)
[Go to: Seven habits of effective text editing (Bram Moolenaar)] [Go to: NATting with IPfilter (Guido van Rooij)] [Go to: Index]