Onze CFP is geopend! [Evenement] [CFP-portaal] [CFP details en tips]

Eelco Maljaars - Platform building in the Fediverse: creating the actual Social Social Web

Abstract

The social web heeft er regelmatig moeite mee om daadwerkelijk sociaal te zijn. Hoe pakt dit uit op een decentraal platform wat voornamelijk wordt mogelijk gemaakt met vrijwillige inzet? Is er genoeg te beleven zonder de Ophef Algoritmen?

Talk over de organisatorische en beheersaspecten rondom de hosting van publieke diensten binnen de fediverse.

Enerzijds gericht op governance, moderation, financien. Anderszijns gericht op de deployment, automation en beheer.

De talk gaat specifiek in op mastodon als applicatie, maar kan ook ingaan op pixelfed of peertube.

De spreker is technisch beheerder van mastodon.nl en social.overheid.nl

Biografie

Sinds eind jaren negentig ben ik in de weer om alles te automatiseren. Daarbij wordt geen platform of applicatie geschuwd, maar de nadruk heeft toch altijd wel gelegen op open source en open standaarden.

Mijn hele carriere wordt gevuld met (deployment) automation. Vroeger met kixtart, kickstart of jumpstart. Tegenwoordig liggen tools als Helm, Argo CD of Ansible meer voor de hand.

Rond 2007-2011 heb ik een tijd gewerkt als ambtenaar bij ICTU als ‘systeembeheerder open source’ . Daarna ben ik als zelfstandige verder gegaan en heb ik bij tal van klanten ontwikkelaars ondersteund in al hun IT behoeften. Uitrol en instandhouding van hun toolchain, OTAP omgevingen en de automation om dit alles reproduceerbaar te maken.

Als interesses heb ik altijd security, privacy en autonomy gehad. Dus naast standaard (hosted) oplossingen ook vaak bezig om self hosting tools, open standaarden etc toe te passen waar het goed past.

Mastodon was na Friendica, Diaspora en GNU Social een nieuwe poging om met een alternatief voor data slurpende commerciele social media te komen. De interesse kwam en ging, maar uiteindelijk ben ik in de zomer van 2022 betrokken geraakt bij Mastodon.nl. Sinds de zomer van 2023 verzorg daarnaast de technische realisatie van de officiele overheids Mastodon server social.overheid.nl

Spreker

Foto van Eelco Maljaars
Eelco Maljaars