Inleiding
NLUUG voorjaarsconferentie 1998

Prestaties: Meten, analyseren en verbeteren


Elk jaar verdubbelt de rekenkracht van de computers. De prijzen van memory en disk-capaciteit nemen enorm af. Heeft het nog zin dure menskracht in te zetten om bottlenecks in de huidige computersystemen te analyseren?
Een veel gehoorde kreet is "Meer IJzer" als een systeem even niet presteert. Maar is meer hardware wel een oplossing? Veelal blijkt dat meer ijzer niet de verwachte prestaties oplevert en dat de kreet moet zijn "Meer IJzer, niets Wijzer".

Hoe vaak blijkt niet dat in de test-situatie alles keurig werkt, maar in de productie fase de werkelijke belasting onderschat blijkt te zijn en in grote haast gezocht moet worden naar oplossingen. Juist dan is de kennis en kunde (kunst) van een performance analist (artiest) van zeer grote waarde om de gerezen problemen in kaart te brengen. Natte vingerwerk werkt niet, maar hoe moet een degelijke analyse gemaakt worden om tot een wezenlijke oplossing te komen?

De aloude wijsheid "Meten is Weten" biedt uitkomst. Op basis van betrouwbare en relevante meetgegevens kan de weg naar een aanpak van de problemen snel worden gevonden.
Echter, de kennis omtrent de techniek van meten is in deze tijd van steeds snellere processors en netwerken onder het stof geraakt. De hoeveelheid gegevens, de complexiteit van de processen en de verschillende interacties maken het er ook niet gemakkelijker op. Te weinig wordt er rekening mee gehouden dat het bijhouden van statistische en/of log gegevens over de werking van de systemen en applicaties van groot belang is voor het managen van systeem en applicatie. En als deze gegevens wel beschikbaar zijn, worden zij niet of slecht gebruikt door gebrek aan kennis inzake hun betekenis.

Deze conferentie laat zien dat meten nog steeds weten impliceert. De sprekers belichten aspecten waarbij inzicht in de verschillende processen, de vorming van het model en het toetsen aan de gemeten waarden van essentieel belang zijn om het systeem te doorgronden en de juiste maatregelen te kunnen nemen. Zowel in de begin fase (ontwerp, aanschaf) als in de productie fase (bottlenecks, trends) is meten noodzakelijk.

In de jaren 60 en 70 was capaciteitsplanning en performance-analyse essentieel. De introductie van de modernere computers heeft ons even in de waan gebracht dat alles mogelijk was. Nog steeds is elke nieuwe generatie computers sneller, groter en krachtiger. Maar bereiken we niet (fysieke) limieten; de verbinding om de chips te minuscuul, de netwerken te overvol, de disks te groot, de eisen te overdreven?

Daarom deze conferentie: om de tekortkomingen van de technologieën onder ogen te zien en met een vernieuwde blik zowel principes als meetlat te herontdekken om het maximum uit de systemen en applicaties te halen.

Wij gaan er vanuit u een bijzondere interessante en vooral leerzame conferentie te kunnen aanbieden.

De programmacommissie
NLUUG voorjaarsconferentie 1998


Volgende >
<Terug naaar de inhoudsopgave

6 april 1998