Let op: Deze pagina komt uit ons archief.
Ga voor actuele informatie en nieuws naar onze vernieuwde website.
 
Voorjaars-
conferentie
2009
 

Filesystemen
en Opslag

 
7 mei 2009

Jip en Janneke, een storage cluster op 10 Watt

By Rick van Rein.

Abstract

Wie professioneel met zijn data om wil springen is het van belang om dat zo veilig mogelijk te doen, met minimale kans op verlies. Als Unix-gebruikers hebben we niet eens zulke gekke eisen qua opslagruimte, zolang het maar wel flexibel en alleen voor onszelf toegankelijk is.

Deze lezing is een ervaringsverslag van de inrichting van een cluster dat we thuis, of in een klein bedrijf, kunnen gebruiken om dit te realiseren. Er werd uitgegaan van een Fit-PC 1.0, een volledige PC op basis van de Geode LX processor, die maar 3 tot 5 watt trekt. Door er twee te gebruiken, en die op andere plekken in een gebouw op te stellen, ontstaat een hogere veiligheid dan RAID-1 kan bieden. Je raadt het al, de kleine PC'tjes hebben als koosnaampjes Jip en Janneke gekregen.

De uitdaging is vervolgens om de distributie volledig trensparant te maken voor een veelvoud aan protocollen. Oplossingen daarvoor worden steeds gangbaarder: MySQL replication, Darcs, clusterfilesystemen OCFS2 en GFS, shared block devices met DRBD, enzovoort. Dit verhaal gaat over de ervaringen bij het inrichten van dit systeem.

Biography

Dr.ir. Rick van Rein is a trained computer scientist as well as an electronics engineer. Adiabatics and low-power storage are interesting for his work at GroenGemak, where he works for computers and electronics with strongly diminished power usage patterns.

Voorjaar 2009

2023-05-27
 
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede